Całki
student: Jak obliczyć taka całke ∫tg4 5x dx
21 mar 20:08
jc:
(tg
3 5x )' = 3*5(tg
2 5x) (1 + tg
2 5x)
| | 1 | |
Stąd ∫ tg4 5x dx = |
| tg2 5x − ∫tg2 5x dx |
| | 15 | |
(tg 5x )' = 5 (1 + tg
2 5x)
| | 1 | |
Stąd tg2 5x = |
| tg 5x − ∫ 1 dx |
| | 5 | |
Łącząc dostajemy
| | 1 | | 1 | |
∫ tg4 5x dx = |
| tg2 5x − |
| tg 5x + x |
| | 15 | | 5 | |
21 mar 21:00
jc: Mała pomyłka w dwóch miejscach (jak się uzywa ctr−c ctr−v to błąd się kopiuje).
| | 1 | | 1 | |
Zamiast |
| tg2 5x powinno być |
| tg3 5x. |
| | 15 | | 15 | |
Prawidłowy wynik:
| | 1 | | 1 | |
∫ tg4 5x dx = |
| tg3 5x − |
| tg 5x + z |
| | 15 | | 5 | |
W ten sposób możesz policzyć ∫ tg
n ax dx dla dowolnego n i a.
21 mar 21:51
Jerzy:
A po co tyle zachodu...proste podstawienie: tg5x = t
22 mar 08:34
piotr1973: | | 1 | | 1 | |
∫tan4(5 x) dx = x+ |
| tan(5 x) ( |
| −4) + C |
| | 15 | | cos2(5 x) | |
22 mar 08:58