calki
jadziaa33: znalezc calki ogolne ukladu rownan:
policzylam macierz A−αI i wyszlo mi ze α
1=1−i a α
2=1+i
i nie wiem jak dalej policzyc aby wyszlo dobrze. ktos pomoze?
21 mar 20:08
jc:
M − macierz układu równań.
Szukasz
etM = et (sint + cos t) I + et sin t M
Sprawdź na wszelki wypadek.
I to macierz jednostkowa. Kiedyś potrzebowałem czegoś podobnego dla dowolny a1≠a2.
Teraz wstawiłem do gotowego wzoru.
21 mar 21:15
jc:
Po kolei (teraz używam Twojego oznaczenia).
A2 − 2A + 2 I = 0
(A−I)2 = − I
et(A−I) = cos t I + sin t (A−I), coś jak wzór Eulera
etA = et I et(A − I) = et [cos t I + sin t (A−I) ]
Czyli wcześniej coś pomyliłem (znak w jednym miejscu).
21 mar 21:30
jadziaa33: o kurczaki nie rozumiem

na cwiczeniach inaczej robilismy.
ze moja macierz
A−αI = 4−α −2
5 −2−α
liczac wyznacznik tej macierzy wlasnie wyszlo mi ze α
1=1−i α
2=1+i
a nastepnie podstawialismy w macierzy za α ta α1 i wychodzil nam uklad rownan ktory trzeba
rozwiazac. tylko mi nie wychodzi
21 mar 21:46
piotr: x(t) = c1 et (3 sin(t)+cos(t))−2 c2 et sin(t)
y(t) = 5 c1 et sin(t)+c2 et (cos(t)−3 sin(t))
21 mar 21:52
jadziaa33: w jakiej ksiazce moge znalezc podobne przyklady? w ogole jak sie nazywa takie cudo? na wyklady
nie chodze wiec w zeszycie nie znajde
21 mar 21:57
jc: To jest to samo. Rozwiązanie możesz zapisać tak:
ea1 tv1 + ea2 t v2, gdziw v1, v2 to wektory własne.
Czy masz kłopot ze znalezieniem wektorów własnych?
Liczysz tak: 4x −2 y = (1+i) x, (3−i) x = 2y,
np. x = 2, y = 3−i
Drugi wektor własny: x = 2, y=3+i.
−−−
Jak masz warunek początkowy v0, to musisz przedstawić w postaci kombinacji
liniowej v1 i v2.
Jak masz ale rozwiązanie mżesz zapisać od razu v(t) = etA v0.
21 mar 22:02
jadziaa33: tak. byl warunek x(0)=1 y(0)=2
21 mar 22:05
jc: Nie wiem, co się stało z ostatnim zdaniem

Po prostu v(t) = e
tA v
0.
Rozwiązanie Piotra uzyskujesz wstawiając v
0=(c
1,c
2)
21 mar 22:10
jc: No to wstaw do rozwiązania Piotra c1 = x(0)=1, c2=y(0) = 2.
21 mar 22:11
jadziaa33: ok. dzieki. a mam jeszcze jedno zadanie, troche inny typ.
zaczelam tak.
dy=0
y=C
1
| x | | dz | |
| = |
| calkowalam i wyszlo |
| C1 | | z | |
i dalej tez nie wiem co robic. jak zapisac odpowiedz
21 mar 22:16
jadziaa33: oj blad sie wkradl
| dx | | dz | |
| = |
| i teraz calkujac wyszlo |
| y | | z | |
21 mar 22:18
jadziaa33: | | 1 | |
i zapomnialam dodac ze u(1,y,z)=lnz − |
| |
| | y | |
21 mar 22:22