Proszę o pilną pomoc. Zadanie potrzebne na jutro!!!
agata: Krawędź czworościanu foremnego jest o 2 cm dłuższa od jego wysokości. Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego czworościanu.
sowa.mądra.głowa:
![rysunek](rys/121139.png)
mamy trójkąt równoboczny o boku 2+h, czyli jego wysokośc ma H=[ (2+h)
√3 ] / 2 (ze wzoru na
wysokośc trójkata równoboczego).
obliczamy teraz 2/3 H (bo wysokośc tak dzieli ten trojkąt w stosunku 2:3 )−wychodzi wtedy[
(2+h)
√3 ] / 3
z tw pitagorasa mamy, h
2 + [ [ (2+h)
√3 ] / 3 ]
2= (2+h)
2 ..i liczysz..z delty wyjdzie Ci
4−2
√6 i 4+2{6}, ale to pierwsze odrzucasz bo jest ujemne,..i tylko podstawiasz pod wzór na
pole poowierzchni całkowitej, czyli P=a
2√3 = (h+2)
2√3