Upraszczanie pierwiastków
Adam: Proszę o wytłumaczenie upraszczanie pierwiastków ze
32 na 2
16 na 2
8 na 2
4 na 2
2 na 2
i się te 2 dobiera w pary i np tutaj są 2 pary to co będzie 2pierwiastek2?
21 mar 19:40
PW: Mój Profesor w liceum mawiał:
− Po pierwsze nie bredzić.
21 mar 19:44
Adam: Dobra takich sposób się używa widocznie Profesor idiota.
21 mar 19:46
===:
... i jak widać pytanie też trzeba umieć zadać ...
21 mar 19:48
Metis: Szkoda czasu na pomoc osobom, którzy sami wszystko wiedzą najlepiej.
21 mar 19:49
Adam: Zadałem pytanie tak jak rozumiałem i jakiego sposóbu mnie uczyli, a ze nie jestem go pewien to
się grzecznie zapytałem. Dziękuję
21 mar 19:50
Metis: I grzecznie odpowiedziałeś.
21 mar 19:52
Adam: No widzisz

Bo ja grzeczny jestem.
21 mar 19:54
Adam: Lecz i tak się nic nie dowiedziałem, w jaki najprostszy sposób mogę uprościć pierwiastek ?
Proszę dziękuję
21 mar 19:54
===:
to może zapisz ten pierwiastek
jeśli to √32 to √16*2=4√2
21 mar 19:58
Yellow: Witam
Metis miałem sie przypomniec w sprawie tego linku
21 mar 20:01
Adam: Oki ale dlaczego ?
W sensie chciałbym poznać sposób na wszystkie jak obliczyć byle jaki
np na pierwiastek 20
21 mar 20:03
===:
√20=√4*5=√4*√5=2√5
albo inaczej √22*5=2√5
21 mar 20:22
Andrzejek: 32 należy rozłożyć na czynniki pierwsze, tj.
32 na 2
16 na 2
8 na 2
4 na 2
2 na 2
1
Gdy to wykonaliśmy należy, w przypadku kiedy szukamy pierwiastków z dwójki, z liczb po prawej
stronie rozkładu ująć jedną dwójkę, a następnie dodać do siebie pozostałe.
Mianowicie 2+2+2+2 = 8
Teraz dokładamy pod pierwiastkiem zabraną dwójkę i otrzymujemy 8 pierwiastków z 2
26 lis 19:44
Mila:
Naprawdę nie wiadomo o co Ci chodzi.
32=25
5√32=5√25=5
√32=√25=√24*2=4√2
√8=√4*2=2√2
3√8=3√23=2
26 lis 22:35
Mariusz:
Bez przesady po prostu nie chce się wam nawet przeczytać wpisu tego Adama
21 mar 2016 19:49
A tu mamy typowe dla Metisów wpisy
Po rozłożeniu na czynniki grupujesz je w pary,
bierzesz po jednym czynniku z każdej pary i je mnożysz
czynniki których nie udało dobrać w pary zostają pod pierwiastkiem
27 lis 01:37
Mariusz:
"Mój Profesor w liceum mawiał:
− Po pierwsze nie bredzić."
To najwyraźniej nie stosujesz się do jego rady
27 lis 01:41
jc: Też grupuję w pary.
27 lis 08:55
Mila:
Mariusz dość tego typu komentarzy.
Jak widzisz autor nawet nie próbuje spojrzeć na wpisy, odpowiedzieć na pytania.
Ponadto jesteś niegrzeczny przypisując pomagającym złe intencje.
Nie jesteśmy na imprezie przy piwku.
Obrażasz ciągle
Metisa, użytkownika tego forum, który pracowitością osiągnął
wytyczone sobie cele.
Jeżeli jesteś sfrustrowany to zmień forum.
27 lis 15:34