srednie
Jack: Uzasadnij z nierownosci miedzy srednimi
a)
Rozumiem ze jesli mam 2 liczby a,b
to
21 mar 19:36
ZKS:
Nierówności między średnimi zachodzą dla liczb dodatnich.
21 mar 19:38
PW: A założenia? Przecież pierwsza nierówność nie jest prawdziwa (istnieją a i b, dla których jest
fałszywa).
21 mar 19:38
ZKS:
| √a2 + b2 | | a + b | | 2 | |
| ≥ |
| ≥ √ab ≥ |
| |
| √2 | | 2 | | | |
21 mar 19:40
Jack: ah, przepraszam, naturalnie.
a,b to liczby rzeczywiste dodatnie oraz
21 mar 19:40
ZKS:
Dalej chyba wiadomo?
21 mar 19:41
Jack: no wlasnie tak srednio to czaje...
21 mar 19:53
ZKS:
Spróbuj doprowadzić do nierówności takiej
21 mar 19:54
Jack: chodzilo mi oczywiscie o srednie geometr/arytm.
nie wiem co to harmonijna : D
:(
21 mar 20:00
jc: (a+b)(1/a +1/b) = a/b + 2 + b/a = (√a/b − √b/a)2 + 4 ≥ 4
21 mar 20:03
Jack: ahh, kazdy pisze inaczej,
21 mar 20:05
21 mar 20:11
Jack: hmmm, czyli tu chodzi o to by doprowadzic do takiej postaci?
21 mar 20:13
Jack: mamy to...
a potem z ogolnego wzoru
(a+b)
2 ≥ 4ab
czy tu zachodzi jakis zwiazek?
bo to ze (a+b)
2 ≥ 4ab to akurat wynika z (a−b)
2 ≥ 0...
co nie ma duzo wspolnego z poleceniem
21 mar 20:15
ZKS:
Jeżeli masz wykorzystać nierówność pomiędzy średnią arytmetyczną, a geometryczną to zapis
o 20:11.
21 mar 20:23
Jack: dobra i tak nie zrozumiem, nie ma sensu...
21 mar 20:26
ZKS:
Czego nie rozumiesz?
21 mar 20:27
Jack: w poscie 20;11
trzecia linijka od doly
(a+b)2 ≥ 4ab to ok bo wychodzi z (a−b)2 ≥0
ale co to ma wspolnego z drugim postem od gory?
bo wg mnie to nic...
21 mar 20:28
Metis: Chodzi Ci pewnie o przeskok z zapisu :
| a+b | |
| ≥ 8 do (a+b)2 ≥ 4ab |
| ab | |
21 mar 20:31
ZKS:
| | a + b | |
Chodzi Ci o przejście z |
| ≥ 8 do (a + b)2 ≥ 4ab? |
| | ab | |
21 mar 20:32
Metis:
21 mar 20:33
Jack: no jak dla mnie to dwie zupelnie inne rzeczy
21 mar 20:33
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
Z treści zadania wynika, że a + b = |
| , więc mnożąc tą nierówność przez a + b = |
| |
| | 2 | | 2 | |
otrzymamy to co napisałem.
21 mar 20:34
Jack: dobra, to zrobie podpunkt taki :
to samo polecenie, tylko uzasadnic, ze
wiec
o to chodzi tak?
21 mar 20:42
ZKS:
| | a + b | |
Tak, |
| ≥ √ab jest to nierówność między średnią arytmetyczną, a geometryczną. |
| | 2 | |
21 mar 20:44
Jack: to teraz podpunkt b)
21 mar 20:45
Jack:
no i wlasciwie na tym koncze...
21 mar 20:48
21 mar 20:57
Jack: aaa, i potem to co zrobilem, no dobra...
21 mar 21:03