zamiana jednostek
Maja: 1,98 t/dm3 zamienić na g/m3
21 mar 19:35
PW: Poważnie pytasz?
Odpowiedz sobie:
− ile gram ma tona
− ile dm3 ma m3.
21 mar 19:47
Maja: 1980 g/m3?
21 mar 20:13
Maja: albo 1980000000 ?
21 mar 20:20
PW: Ale po co zgadywać?
1 t = 1000kg = 1000·1000g = 10
6 g
1 m
3 = 1000 dm
3, a więc
1 dm
3 = 0,001 m
3 = 10
−3 g.
Po prostu podstawić. Takie wyniki jak podałaś ostatnio, są mało czytelne (trzeba palcem liczyć
zera). Lepiej było zostawić w postaci
21 mar 20:37
Maja: ok dziękuję
21 mar 20:50