matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help
szarlotka:
Oblicz granice 1000lim (x −>
∞
)
√
4x
2
+ x +1
− 2x
21 mar 19:20
Janek191:
4 x
2
+ x + 1 − 4 x
2
f(x) =
√
4 x
2
+ x + 1
− 2 x =
=
√
4 x
2
+ x + 1
+ 2 x
x + 1
1 +
1
x
=
=
√
4 x
2
+ x + 1
+ 2 x
√
4 +
1
x
+
1
x
2
+ 2
więc
1 + 0
1
lim f(x) =
=
√
4
+ 2
4
x→
∞
21 mar 20:41