Wylaz, że
ola: Wykaż, że jeśli ha, hb , hc są długościami wysokości trójkąta o bokach a, b, c,
r − jest długością promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt, to
1/ha + 1/hb + 1/hc=1/r
21 mar 19:07
qqq:
trzasnij sobie w srodku trojkata jakis pkt, potem zrob w srodku 3 trojkaty, ktorych wsp.
wierzcholkiem jest ten zrobiony pjt
21 mar 19:23
ola: ehh, dalej mi nie wychodzi
21 mar 21:31
Godzio:
| | a * ha | | b * hb | | c * hc | |
P = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | ar | | br | | cr | | r | |
P = |
| + |
| + |
| ⇒ |
| (a + b + c) = P |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| r | | 2P | | 2P | | 2P | |
| ( |
| + |
| + |
| ) = P /: Pr |
| 2 | | ha | | hb | | hc | |
21 mar 21:48
ola: dziękuję
21 mar 22:01