Geometria analityczna
Rock: 1.Znajdź równanie symetralnej odcinka o końcach A(5; 3) i B(−1; 7)
2.Wyznacz równanie prostej, do której należy punkt P(1; − 1) i takiej, że odległość punktu Q(8;
−2) od tej prostej wynosi 5.
3.Napisz równania stycznych do okręgu o: x 2 + y 2 – 14x + 24 = 0 i prostopadłych do prostej y
= − 0,75x
4.Dla jakich wartości parametru m okręgi opisane równaniami o 1 : (x – m) 2 + (y + 2) 2 = 20
oraz o 2 : (x + 1) 2 + (y – 2m) 2 = 5 są wewnętrznie styczne? Oblicz współrzędne punktu
styczności.
5.W trójkącie ABC współrzędne wierzchołków wynoszą A(−2; 1); B(3; 0) i C(1; 2). Oblicz pole i
obwód trójkąta ABC oraz długość wysokości poprowadzonej na bok BC.
Najbardziej mi chodzi o zadanie 2, 3, 4 i "długość wysokości poprowadzonej na bok BC" w zadaniu
5.
Z góry dziękuję za pomoc