Oblicz sumę ciągu arytmetycznego.
000: Witam.
Mam taki ciąg: 1+3+5+7+...+(2n+1).
Nie wiem do końca co to jest to (2n+1), i co z tym zrobić, aby obliczyć sumę.
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
21 mar 18:25
Janek191:
a1 = 1
an = 2 n + 1
21 mar 18:27
===:
2n+1 to ostatni wyraz tego ciągu ... musisz ustalić który ?
21 mar 18:28
Pytajnik123: Po prostu suma n+1 wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy 2
21 mar 18:28
000: Mi wychodzi an = 2n − 1
21 mar 18:29
000: Skąd n + 1?
21 mar 18:31
Janek191:
an+1 = 2 n +1
21 mar 18:31
Pytajnik123: Np ze wzoru ogólnego możesz policzyć liczbę wyrazów.
21 mar 18:33
000: | | 1 + (2n + 1) | |
Czyli suma będzie wyglądać tak? S= |
| *(n + 1) |
| | 2 | |
21 mar 18:37
===:
a
k=2n+1=1+(k−1)*2
2n+1=1+2k−2 ⇒ 2k=2n+2 ⇒ k=n+1
i teraz
21 mar 18:38
000: Ok, już rozumiem. Dziękuję.
21 mar 18:40
===:
21 mar 18:41