Całka
Ruda : Hej, potrzebuję pomocy z udowodnieniem rozbieżności całki,
bo gdy liczę tradycyjnie, to wychodzi mi symbol nieoznaczony
21 mar 18:09
jc:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| x2−4x+3 | | (x−1)(x−4) | | 3 | | x−3 | | x−1 | |
| | 1 | | 1 | | x−3 | |
∫ |
| dx = |
| ln | |
| | |
| | x2−4x+3 | | 3 | | x−1 | |
Całkowana funkcja ucieka do ±
∞ gdy zbliżamy się do 1.
Zatem należy podzielić przdział na dwa przedziały.
∫
03 ... dx = lim
a →1− ∫
0a ... dx + lim
b →1+ ∫
b2 ... dx
Żadna z powyższych granic nie istnieje.
21 mar 19:07
Ruda : A te granice nie wyjdą ∞?
21 mar 19:09
jc: Teraz zrozumiałem z czym masz problem.
My na prawdę musimy policzyć i dodać dwie granice. Nie wolno nam liczyć granicy z sumy
(ta akurat istnieje, ale to już inny temat).
21 mar 19:11
jc: Jedna granica to +∞, a druga to −∞.
21 mar 19:13
Ruda : Ale ta calka po rozbiciu to suma dwóch całek czyli suma dwóch granic? Czyli nie wyjdzie ∞−∞?
21 mar 19:17
PW:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| ( |
| − |
| ). |
| x2−4x+3 | | (x−1)(x−3) | | 2 | | x−3 | | x−1 | |
Całka z pierwszego składnika nie sprawia kłopotów, a drugi trzeba całkować na 2 przedziałach.
Tak liczyłeś "tradycyjnie"?
21 mar 19:23
jc: Rozbijasz przedział na dwa przedziały. Jak zauważyłaś w jednym całka wynosi ∞,
w drugim −∞. Po prostu te dwie całki nie istnieją i nie możemy ich dodać.
Z drugiej strony, gdybyśmy się zbliżali równo w każdym z przedziałów do 1, to suma dwóch
całek byłaby skończona (na prawdę stała). Ale to nie była całka niewłaściwa, tylko wartość
główna Cauchyego (wiki).
21 mar 19:27
jc: Oczywiście zamiast 1/3 powinno być 1/2 jak u PW, ale to nie zmienia zadania.
21 mar 19:29
jc: PW Nie wiem czy tradycyjnie. Tak jak piszesz, kłopot sprawia drugi wyraz.
Zgodnie z definicją, należy dodać dwie całki, a żadna z nich nie istnieje.
21 mar 19:35
PW: Źle to zabrzmiało w takiej kolejności. Pisząc podpowiedź o 19:23 nie widziałem Twoich wpisów

, pytanie było skierowane do użytkownika
Ruda.
21 mar 19:42
jc: Czasem wypowiedzi się rozmijają i mieszają w dziwny sposób
21 mar 19:58