??
extazyy: Dla jakich wartości parametru m wartość największa funkcji wynosi 4?
f(x)= m2 − (x−1)2
21 mar 16:57
Janek191:
f(x) = m
2 − ( x −1)
2 = − x
2 +2 x − 1 + m
2
f(1) = − 1 + 2 − 1 +m
2 = m
2 = 4
więc
m = − 2 lub m = 2
==============
21 mar 17:03
extazyy: jak podstawiasz do wzoru 1 to tam powinno być (−1)2 + .... chyba a tobie wyszło −1 a powinno 1
21 mar 17:10
ZKS:
Wystarczy wykorzystać postać kanoniczną
f(x) = a(x − xw)2 + yw,
u Ciebie
f(x) = −(x − 1)2 + m2
yw = m2
m2 = 4 ⇒ m = ±2
21 mar 17:15
Janek191:
@ Extazyy:
Potęgowanie wykonuje się wcześniej niż odejmowanie i dodawanie

q = f(1) = − 1
2 +2*1 −1 +m
2 = − 1 + 2 − 1 + m
2 = m
2 = 4
21 mar 17:19
extazyy: czyli minusa sie wciągamy do nawiasu żeby go zamienić na + ?
21 mar 17:21