matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomóżcie
extazyy:
Dla jakich wartości parametru m prosta y=4 ma jeden punkt wspólny z parabolą o podanym równaniu?
m+1
y=
− (x+m)
2
2
21 mar 16:54
Janek191:
y = − (x + m)
2
+ 0,5( m +1) = − x
2
−2m x − m
2
+ 0,5( m +1)
2m
p =
= − m
−2
q = f( p) = f (−m) = −m
2
+ 2m
2
− m
2
+ 0,5 m +0,5 = 0,5 m +0,5 = 4 m + 1 = 8 m = 7 ==== spr. y = − ( x + 7)
2
+ 4
21 mar 17:15
extazyy:
nie rozumiem skąd sie wzięło 0,5
21 mar 17:20
Janek191:
1
= 1 : 2 = 0,5
2
21 mar 17:20
extazyy:
ok
21 mar 17:22
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick