Ekstrema funkcji
Zxo: Wyznacz ekstrema funkcji f.
f(x)=x3+3x
Odpowiedz to: maksimum − f(−1)=−4
Minimum − f(1)=4
Po przyrownaniu funkcji pochodnej do zera wychodzi mi x4=−1, a jak wiadomo jest to nie
możliwe, więc prosiłbym o pokazanie rozwiązania czy wskazówki, może błędnie obliczylam
pochodną (f'(x)=3x2+3/x2
21 mar 15:42
Jerzy:
W pochodnej znak minus
21 mar 15:46
ax:
f'(x)=3x2−3/x2
21 mar 15:46
Zxo: No tak, dziękuję bardzo! Wyniki już wychodzą ,ale ekstrema na odwrót, według mnie powinno być
ze f(−1) to minimum, natomiast w odpowiedziach jest na odwrót.
Ten sam problem mam w takim przykładzie f(x)=12x4+x2−3 , gdzie odpowiedz wychodzi mi
poprawnie 0 , ale ze jest to maksimum, gdzie według odpowiedzi jest to minimum
21 mar 16:14
Pytajnik123: Dla x= −1 pochodna zmienia znak z plusa na minus wiec tam mamy maksimum, natomiast dla x=1
będzie minimum lokale ( pochodna ujemna a później dodatnia )
21 mar 16:58