odwzorowanie liniowe, material z matematyki stosowanej
gabriel muzolf: material z studiow matematyki stosowanej, prosze o pomoc
Wyznaczyc Kerf , Imf oraz ich bazy i wymiary
F : R3 −−> R2 ponadto wiadomo ze : f(1,1,1)= (1,2) ,f(1,2,0)=(3,−4) , f(0,1,0)=(1,−3)
błagam o pomoc
21 mar 15:05
jc: Wektory (1,1,1), (1,2,0), (0,1,0) są bazą R3.
Ker f = {v : f(v)=0}
f( x(1,1,1) + y(1,2,0) + z (0,1,0) ) = x(1,2) + y(3,−4) + z(1,−3) = (0,0)
x + 3y + z= 0, 2x −4y − 3z =0
Rzowiązanie: y − parametr, z = 2y, x=−5y
Ker f
−5y(1,1,1) + y (1,2,0) + 2y(0,1,0) = −y (4,1,5)
(4,1,5) baza Ker f (jeden wektor)
dim Ker f = 1, dim Im f = 3−1=2, Im f = R2
Możesz znaleźć Im f bezpośrednim rachunkiem, sprawdzając dla jakich (a,b) równanie
x(1,2) + y(3,−4) + z(1,−3) = (a,b)
ma rozwiązanie.
21 mar 15:42
gabriel muzolf: o kurde, kozak, ogarniasz ogolem algebre? dziekiii
21 mar 15:44