ciagi
Azul: Szybkie pytanko
ciąg geometryczny określony wzorem a
n=(2x−3)
n jest zbieżny wtedy i tylko wtedy gdy..
ciąg jest zbieżny gdy |q|<1
| | (2x−3)n+1 | | (2x−3)n*(2x−3) | |
q= |
| = |
| =2x−3 |
| | (2x−3)n | | (2x−3)n | |
−1<|2x−3|<1 /+3
2<2x<4
1<x<2
x∊(1;2) w odp jest x∊(1;2> i właśnie chciałam zapytać o przedział domknięty prawostronnie
czy to błąd czy
coś pominęłam?
21 mar 13:09
olekturbo: dla x = 2 ma granicę równą 1
21 mar 13:45
wmboczek: Masz szereg funkcyjny, przypadki q=+/−1 sprawdzamy osobno
21 mar 14:44