całka
milenka: ∫ od 0 do ∞
∫ sin(x)*(e)(−x) dx
mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu granic ?
21 mar 11:53
Jerzy:
Najpierw policz całkę przez części
21 mar 12:00
milenka: z tym też mam problem wychodzi mi −1/2 e−x(sinx+1)
21 mar 12:14
jc: ∫ sin x e−x dx = − ∫ sin x (e−x)' dx = − sin x e−x + ∫ cos x e−x dx
= − sin x e−x − ∫cos x (e−x)' dx = − sin x e−x − cos x e−x − ∫sin x e−x dx
Stąd
∫ sin x e−x dx = − (1/2)(sin x + cos x) e−x
∫0∞ sin x e−x dx = 1/2
21 mar 12:26
milenka: możesz mi wyjaśnić skąd to przejście ? czemu to jest −1/2
21 mar 20:01
jc: Po drugim całkowaniu przez części, po prawej stronie pojawia się taka taka sama całka,
jak po lewej, ale z przeciwnym znakiem. Przenosimy ją na lewą stronę.
Ale wtedy po lewej stronie będą dwie całki (takie same).
Musimy więc obie strony podzielić przez 2.
21 mar 23:28