Ciagi
Azul: Mógłby ktoś sprawdzić i poprawić?
mam zadanko:
Dodatnie liczby log
3, x , log
34 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Zatem x równa
się
skoro x to drugi wyraz ciągu to muszę pierwszy wyraz pomnożyć przez q czyli iloraz ciągu.
log
23*q
2=log
34
q
2=log
34−log
23
| | 1 | |
i tu stwierdziłam że log23 zmienię w ułamek żeby podstawy odwrócić |
| i całość |
| | log32 | |
wrzucę
w jeden ułamek i wyszło
q
2=log
34*log
32
q
2=log
38
q
2=2
q=
√2
Tyle że nie wiem czy mogę tak zrobić, no i w odp mam że x=
√2 a mi iloraz wyszedł
√2
mógłby ktoś mnie poprawić?
21 mar 11:17
ZKS:
Niestety, ale jakieś nowe wzory wymyślasz.
21 mar 11:20
ZKS:
Jak wygląda a1, bo z treści nie da się odczytać.
21 mar 11:22
ZKS:
log34 • log32 = log322 • log32 = 2 • log32 • log32 = 2log232
21 mar 11:24
21 mar 11:26
Azul: ok widzę swój błąd w mnożeniu logarytmów
21 mar 11:28
Janek191:
| | 1 | | log2 3 | |
x2 = log2 3*log34 = log2 3* |
| = |
| = 2 |
| | log4 3 | | 0,5 log2 3 | |
21 mar 11:31
Azul: ach bo Ja źle przepisałam powinno być q2=log34−log23
21 mar 11:34
ZKS:
To jest właśnie jeden z Twoich nowych wzorów.
21 mar 11:38
ZKS:
| | log34 | |
Nie ma takiego wzoru |
| ≠ log34 − log32. |
| | log23 | |
21 mar 11:39
Azul: o jeju teraz widzę tam jest przecież mnożenie to jak Ja chciałam odejmować
21 mar 11:39
Azul: mi się ułamek zrobił bo chciałam odwrócić log żeby podstawy były te same i myślałam że mogę
drugi wżucić
w ułamek pierwszego i policzyć
21 mar 11:41
Azul: Dziękuje za pomoc, nie potrzebnie tak kombinowałam
21 mar 11:44