Oblicz całkę oznaczoną
Lolo: | | arcsin√x | |
∫ |
| dx od 0 do 1 |
| | √x | |
21 mar 10:40
Lolo: ?
21 mar 11:02
Jerzy:
Podstaw √x = t
21 mar 11:08
Lolo: | | t | |
Podstawilem i wyszlo 2∫arcsintdt , później przez części i wyszlo t*arcsint−∫ |
| i |
| | √(1−x2) | |
nie wiem co dalej z tą całką
21 mar 11:20
Lolo: tam zamiast x2 powinno być t2
21 mar 11:20
Lolo: ?
21 mar 11:26
Jerzy:
Podstaw √1−t2 = u
21 mar 11:31
Lolo: A ja podstawiłem za 1−t2 = s i −ds2 = tdt i wyszła całka −12∫ds√sds no i
później zamieniłem pierwiastek z s na s−12 i z elementarnego wzoru wyszło mi 2√s + C.
No i po powrocie do starych podstawien wyszlo 2√1−x+C. Dobrze?
21 mar 11:36
Lolo: wyszła całka −12 ∫ ds√s ds
21 mar 11:37
Lolo: ?
21 mar 11:43
Jerzy:
= −√s
21 mar 11:44
Lolo: A faktycznie pominąłem 12 , dziękuję bardzo za pomoc
21 mar 11:45