dlaczego tak nie można robić ?
olax: Zadanie optymalizacyjne, proste jak drut, wychodzi:
P=100x−8x
2 no i nauczyciel poszedł dalej obliczają x wierzchołka, a ja tymczasem zrobiłam
sobie:
P=50x−4x
2
P=25x−2x
2
potem xw=(−25):(−4)= 6,25 w klasie też tak wyszło i teraz zonk:
Podstawiają do wzoru:
P=100x−8x
2 i wychodzi 312,5 cm
2
a ja podstawiam do:
P=25x−2x
2 i nie wychodzi

P=25(6,25)−2(6,25)
2=156,25−78,125=78,125
chyba wiem bo drugi składni jest podniesiony do kwadratu prawda ?
ha i niestety moje pole a dokładniej jego wymiary nie wyszły takie jak w klasie dlaczego?
zupełnie mnie zamroczyło

poniżej treść tego zadania, którego sens rozumiem, nie wiem dlaczego nie mogę tego skrócić

?
Z prostokątnego arkusza tektury o wymiarach 20 cm X 30 cm wycięto w rogach kwadraty o boku
długości x cm. Następnie po zgięciu powstałych brzegów zbudowano prostopadłościenne (otwarte)
pudełko
a) wyznacz wzór funkcji opisującej pole powierzchni bocznej tego pudełka w zależności od
długości boku wyciętego kwadratu, podaj dziedzinę tej funkcji.
b) dla jakiej długości x pole powierzchni bocznej pudełka jest największe z możliwych? wyznacz
to pole
proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
21 mar 10:21
Janek191:

a)
P
b = 2x*( 30 − 2 x) + 2 x*( 20 − 2 x) = 60 x − 4 x
2 + 40 x − 4 x
2
P
b(x) = − 8 x
2 + 100 x
==================
2 x < 30 ⇒ x < 15
2 x < 20 ⇒ x < 10
więc
x ∊ ( 0, 10)
21 mar 10:35
olax: Janku to wszystko jest jasne dla mnie i zrozumiałe mam problem z tym
Podstawiają do wzoru:
P=100x−8x2 i wychodzi 312,5 cm2
a ja podstawiam do:
P=25x−2x2 i nie wychodzi
P=25(6,25)−2(6,25)2=156,25−78,125=78,125
czy rozumiesz o co pytam dlaczego po skróceniu wzoru "na 4" nie wychodzi poprawny wynik ?
21 mar 10:39
Janek191:
b) P
b(x) = − 8 x
2 + 100 x
a = − 8 < 0 więc funkcja P
b(x) posiada największą wartość równą q = f(p)
| | −b | | −100 | |
p = |
| = |
| = 6,25 |
| | 2 a | | −16 | |
P
b{max} = − 8*(6,25)
2 + 100*6,25 = − 312,5 + 625 = 312,5 [ cm
2]
21 mar 10:39
Janek191:
Jak podzieliłaś prawą stronę przez 4 , to podzieliłaś również lewą przez 4
Musisz pomnożyć twój wynik przez 4
78,125*4 = 312,5
21 mar 10:43
olax: To też wiem: ale ten wzór P=100x−8x2 ja skróciłam i zrobiłam P= 25x−4x2 i wtedy nie wyjdzie
poprawny wynik DLACZEGO ?
21 mar 10:43
olax: ok już wiem i dziękuję serdecznie

tylko nie rozumiem dlaczego jak nie robimy zadań
optymalizacyjnych tylko zwykłą deltę i x1 , x2 wyliczamy to wtedy tak skracamy
a w tych zadaniach tak nie wolno−dziwne...:(
21 mar 10:44
Janek191:
Gdybyś liczyła pochodną
Pb '(x) = −16 x + 100 = 0 ⇔ x = −100 : ( −16) = 6,25
Dla x = 6,25 funkcja osiąga maksimum .
21 mar 10:49
olax: no tak tylko tego jeszcze nie mam
21 mar 11:00
piotr1973: Wzór P=25x−2x
2 jest błędny, poprawny będzie
Stąd całe zamieszanie, jak dzielisz jedną stronę równania to koniecznie i drugą, chyba to
rozumiesz?
21 mar 11:11
PW:
A do takich funkcji − typu ax2+bx − nie ma potrzeby liczyć wyróżnika, miejsca zerowe są
widoczne od razu, a wierzchołek ma odciętą w połowie między miejscami zerowymi.
21 mar 18:40