kwadratowa parametry
5-latek : Zadanie ;
Znajdz wartości parametru a przy którym jeden z pierwiastkow równania
x2+(2a−1)x+a2+2=0 jest dwa razy większy niż drugi
Pewnie Δ>0
x2=2x1
Delte policze ale ten drugi warunek jak rozwiazac ?
21 mar 08:25
5-latek : Mysle żeby zapisac to tak
skoro
21 mar 08:29
Kacper:
f(x)=(x−x
1)(x−2x
1)
Wymnożyć i porónać współczynniki
21 mar 08:35
5-latek : Witaj

dzięki . Nie skojarzyłem żeby zrobić to z postaci iloczynowej .
A to co probowalem robic to było zle ?
21 mar 08:38
5-latek : Po wymnożeniu wyjdzie tak x2−3x*x1+2x12
Ale teraz nie bardzo wiem które mamn te wspolczynniki porownac
21 mar 13:09
5-latek : jedynie co przychodzi mi na myśl to
2a−1=−3 bo przy x stoi (−3)
i a2+2= 2
Ale co z tym x1 ? (to pierwiastek i nie bierzemy go tutaj w obliczeniach pod uwagę ?
21 mar 13:14
ZKS:
Proponowałbym tak i dostaniemy to samo bez wymnażania.
x1 + x2 = x1 + 2x1 = 3x1 = −(2a − 1)
x1x2 = x1 • 2x1 = 2x21 = a2 + 2
21 mar 13:15
5-latek : Witaj

Możesz to dokonczyc bo nie chciałbym isc do pracy z niedokonczonym zadaniem
21 mar 13:22
kochanus_niepospolitus:
po wymnożeniu wyszło Ci: x2−3x*x1+2x12 =0
więc:
(a2+2) = 2x12
(2a−1) = −3x1
a więc z tego masz:
a=−4
x1=3
21 mar 13:27
ZKS:
Masz układ dwóch równań
| | 2a − 1 | |
{3x1 = −(2a − 1) ⇒ x1 = − |
| |
| | 3 | |
{2x
21 = a
2 + 2
| | 2a − 1 | |
2 • (− |
| )2 = a2 + 2 |
| | 3 | |
| | 4a2 − 4a + 1 | |
2 • |
| = a2 + 2 |
| | 9 | |
8a
2 − 8a + 2 = 9a
2 + 18
a
2 + 8a + 16 = 0
(a + 4)
2 = 0 ⇒ a = −4 ∧ x
1 = 3.
21 mar 13:29
ZKS:
Witaj
5−latek.
21 mar 13:30
5-latek : Czyli ja zrobiłem blad bo pominalem to x
1 Nalezalo wyliczyć x
1 z 1 równania i wstawić do
drugiego
Dziekuje za odpowiedzi

Teraz będę mogl spokojnie pracować i nie myslec jak to skonczyc
21 mar 13:34
5-latek : Witaj
kochanusniepospolitus 
Za długo się nie liczylo
21 mar 13:36