równanie prostej
podkarpacie: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt 𝑃=(−3,5) i nachylonej do osi OX pod kątem
135 stopni.
21 mar 07:41
5-latek : Przeciez już w gimnznazjum wiadomo z etg135o=−1
21 mar 08:16
podkarpacie: rozpiszez mi to zadanie ,czy nie bardzo?
21 mar 08:28
5-latek : Wiesz mogę CI to rozpisać ale to jest naprawdę podstawa
Uczen na podstawie nie powinien dawac takiego zadania do rozwiązania
Wiesz ze tgα=a (a to wspolczynnik kierunkowy prostej
Po waszsemu
Rownanie prostej jest takie
y=ax+b
Za y i x do tego równania wstawiamy wspolrzedne punktu P(−3.5)
Wiemy tez ze a=−1
wiec piszsemy
5=(−1)*(−3)+b
wylicz z tego b
Wiec równanie tej prostej będzie
y=−x+ wyliczone b
21 mar 08:34
21 mar 08:36
Kacper:
5−latek teraz w gimnazjum nie uczy się trygonometrii
21 mar 08:36
5-latek : To bardzo niedobrze .

Wiesz znalazłem stara ksiazke do 4 klasy i chyba ja sobie zamowie
mam już 0d 5 do 8 i teraz będę miał do 4 klasy
21 mar 08:42
podkarpacie: Dzięki.
21 mar 09:58
Janek191:
Za moich czasów funkcje trygonometryczne były w VIII klasie

( odpowiednik II gimnazjum).
21 mar 10:57