matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązywanie równań
Adrian:
Proszę o szybkie rozwiązanie równania: 4
x
−
1
=32 3*3
x
−2=7
21 mar 06:56
Jack:
1) 4
x
* 4
−1
= 32 4
x
= 4* 32 2
2x
= 128 2
2
x = 2
7
2x = 7 x =...
21 mar 07:03
Jack:
2) 3*3
x
= 9 3
x
= 3
1
x = 1
21 mar 07:05