matematykaszkolna.pl
#workout22 PrzyszlyMakler: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y, z takich, że x + y + z = 0 prawdziwa jest nierówność xy + yz + zx ≤0 y = −x −z Przekształcam tożsamościowo. x(−x −z) + (−x −z)z + zx ≤ 0 −x2 −zx −zx −z2 +zx ≤0 |(*−1) x2 + zx + zx + z2 −zx ≥ 0 |*(2) x2 + x2 + 2zx + y2 + y2 ≥0 x2 + z2 + (x+z)2 ≥ 0 cnu To jest zadanie z matury, ale w schemacie rozwiązania nie było takiego rozwiązania. Czy uznaliby mi to? Mam wątpliwości czy mogę pomnożyć przez *−1
21 mar 02:21
Jack: Wg mnie jest ok...oczywiscie komentarze obowiazkowe. 1.przeksztalcam nierownosc rownowaznie 2.kwadrat liczby jest nieujemny,zatem ich suma rowniez jest nieujemna
21 mar 06:49
ZKS: Można wykorzystać nierówność taką i przekształcać ją równoważnie (x + y)2 + (x + z)2 + (y + z)2 ≥ 0 2(x2 + y2 + z2) + 2(xy + xz + yz) ≥ 0 x2 + y2 + z2 ≥ −(xy + xz + yz) x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xz + 2yz ≥ xy + xz + yz (x + y + z)2 ≥ xy + xz + yz 0 ≥ xy + xz + yz
21 mar 11:16
jc: Trochę bym to poprawił. 0 ≤ (x−y)2 + (y−z)2 + (z−x)2 = 2(x2+y2+z2 − xy − yz − zx) Stąd x2 + y2 + z2 ≥ xy + yz + zx (x+y+z)2 = z2 + y2 + z2 + 2(xy+zy+zx) ≥ 3(xy+yz+zx) Dlatego, jesli x+y+z=0, to xy+yz+zx ≤ 0.
21 mar 12:02
ZKS: Błędu u siebie nie widzę, mógłbyś wskazać błąd i napisać dlaczego byś to poprawił?
21 mar 12:37
jc: Nie ma błędu. Co najwyżej dodałbym komentarz po 3 linii: do obu stron nierówności dodajemy 2(xy+yz+zx). Reszta to sprawa gustu.
21 mar 12:47
ZKS: Rozumiem, myślałem, że gdzieś miałem błędne rozumowanie.
21 mar 12:49
Eta: x+y+z=0 x2+y2≥2xy x2+z2≥2xz y2+z2≥2yz + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 2x2+2y2+2z2≥2xy+2xz+2yz \:2 x2+y2+z2≥xy+xz+yz (x+y+z)2−2xy−2xz−2yz≥xy+xz+yz 0 ≤ 3(xy+xz+yz) /:3 xy+xz+yz≤0
21 mar 19:17
jc: Eta To samo przecież napisałem ...
21 mar 19:40
Eta: Tak samo i nie tak samo emotka
21 mar 19:49