Rozwiąż równanie różniczkowe
Bartek: Proszę o pomoc, gdyż nie wiem jak rozwiązać to równanie nie korzystając z metody równań
zupełnych.
x2 + y + (x−2y)*dy/dx=0
20 mar 22:52
jc: Na czym polega zabroniona metoda? Co wolno?
Widać, że wyrażenie po lewej stronie to pochodna:
x2 + y = (x−2y) y' = (x3 /3 + xy + y2)'
Czyli x3 /3 + xy + y2 = C.
Stąd jak się uprzemy, wyliczymy y.
20 mar 23:11
jc: Za słabo wcisnałem shift. Oczywiście powinno być:
0 = x2 + y + (x−2y)y' = ( x3 /3 + xy + y2)'
20 mar 23:14
jc: Ciągle literówki.
(x3 /3 + xy − y2)' = 0
czyli x3 /3 + xy − y2 = C.
20 mar 23:15
Mariusz:
Podstawienie x−2y=u rozdzieli zmienne
x−2y=u
x−u=2y
1−2y'=u'
1−u'=2y'
2x
2+x−u+u(1−2u')=0
2x
2+x−u+u−2uu'=0
2x
2+x=2uu'
(2x
2+x)dx=2udu
| | 2 | |
(x−2y)2−( |
| x3+U{x2}{2])=C1 |
| | 3 | |
6(x−2y)
2−4x
3−3x
2=C{2]
6x
2−24xy+24y
2−4x
3−3x
2=C
2
−4x
3+3x
2−24xy+24y
2=C
2
4x
3−3x
2+24xy−24y
2=C
21 mar 12:20
Mariusz:
Jest błąd rachunkowy , ale jak nie chce zupełnego trzeba podstawić
21 mar 12:40