Funkcje różniczkowalne
~me': Mógłby mi ktoś omówić jak rozwiązać takie zadanie i o co w nim chodzi?
Sprawdź, że funkcja z(x,y)=F(xy), gdzie F:R→R jest dowolną funkcją różniczkowalną, spełnia
robakz
robakz
równanie x
−y
=0. Wyznacz taką funkcję F,
robakx
robaky
by funkcja z(x,y) spełniała warunek: z(x,x)=x2+x.
20 mar 22:12
zef: Robak
20 mar 22:14
yyhy: robk?
20 mar 22:19
~me': nie ma w edytorze znaku pochodnej (odwróconego e), a przynajmniej nie zaobserwowałem go
21 mar 09:23
~me': help
21 mar 11:36
~me': Do sprawdzenia różniczkowalności:
(x2+y2)' po x=2x
(x2+y2)' po y=2y
podstawiając
y*2x−x*2y=0 → funkcja jest różniczkowalna?