Okrąg opisany na trójkącie
Maciek: Pole prostokątnego jest równe 18cm2. Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma
długość 4cm. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie. Wytłumaczy ktoś?
20 mar 21:52
zef: trójkąt prostokąt i okrąg ?
20 mar 21:54
Maciek: Pole trójkąta prostokątnego*
20 mar 21:56
Janek191:

h = 4
P = 0,5 a*b = 18
0,5 h*( x + y) = P
2*(x + y) = 18
x + y = 9
r = 0,5 (x + y) = 4,5
20 mar 21:58
zef: ah/2=18
h=4cm
r=1/2c
P=1/2 * c * hc
18=1/2c*4
18=2c
c=9
r=1/2c
r=4,5cm
20 mar 21:59
zef: I po co te niewiadome
20 mar 22:00
Janek191:
Tak dla jaj
20 mar 22:01