Kwadratowa poczatki
5-latek : Zadanie (tutaj mam problem )
Wyznacz funkcje kwadratowa jeżeli f(0)=f(2)=−3 i funkcja ta osiąga wartość najwieksza rowna
0
czy tu skorzystać z postaci ogolnej y=ax2+bx+c
I tez podstawić wspolrzedne punktów (0,−3) i (2,−3) ?
A potem ?
20 mar 21:36
5-latek : No bo wtedy będziemy mieli
−3= 0+0+c czyli −3=c
mamy już lepsza postac
y=ax2+bx−3
wstawiamy drugi punkt
−3= 4a+2b
20 mar 21:40
Metis: | | b | |
i f( |
| )=0 |
| | 2a | |
20 mar 21:42
Janek191:
q = 0
więc
f(x) = a*( x − 1)
2 + 0
f(0) = − 3
a*( 0 − 1)
2 + 0 = − 3
a = − 3
Odp. f(x) = − 3*( x − 1)
2
20 mar 21:43
5-latek : Chyba dzisiaj już nic nie wymysle
Zebym miał a to xw=p bym sobie policzyl z innego wzoru
20 mar 21:48
5-latek : dzięki
20 mar 21:50
5-latek : Metis jutro pomysle nad Twoim wpisem tez
20 mar 21:51
Metis: Hmmm z niego chyba nic nie wyjdzie w tym przypadku.
Zatem f(p)=q
q w twoim przypadku to 0 − wartość największa

Tam zjadłem minusa
20 mar 22:00
Mila:
Jeżeli f(0)=f(2) to oznacza że prosta :
| | 0+2 | |
1) x= |
| =1 jest osią symetrii paraboli⇔ |
| | 2 | |
2) x
w=1
3) f(1)=0⇔
p=1 i q=0 i a<0
I teraz postać kanoniczna
20 mar 22:06
5-latek : Witam jeszcze raz
Milu 
Patrzylem teraz na zbior zadań Gdowski Plucinski i tam sa tez ladne zadania z funkcji
kwadratowej
20 mar 22:25
5-latek : Milu 
A ten sposób co zaczalem robic to był dobry ? czy nie bardzo ?
20 mar 22:27
Mila:
Witaj, rozwiązuj z Anusiak, tam są łatwe i trudne.
20 mar 22:28
5-latek : Tak wlasnie zauwazylem .
On dużo eskpolatuje funkcje y=x2+px+q
20 mar 22:29
Mila:
Dobrze, co widać na rysunku
Janka,
dalej musisz jednak obliczyć: x
w=1
b=−2a
f(2)=4a+2b−3=−3
4a+2b=0
b=−2a
f(x)=ax
2−2ax−3 i f(1)=0
a−2a−3=0
a=−3
f(x)=−3x
2+6x−3
===========
20 mar 22:48
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... co do zadania
Jeszcze przed rozpoczęciem rozwiązywania powinieneś parę rzeczy zauważyć:
1) Skoro NAJWIĘKSZA wartość jaką przyjmuje funkcja to 0, więc:
1.1) a < 0
1.2) funkcja posiada tylko jedno miejsce zerowe − można zapisać ją w postaci f(x)=a*(x−x
0)
2
| | |0 + 2| | |
2) f(0) = f(2) ... więc xwierzchołka = |
| = 1 |
| | 2 | |
3) x
wierzchołka = x
0
Więc ... f(x) = a(x−1)
2 ... i pozostaje wyznaczenie a=−3
21 mar 11:14
5-latek : Dobrze
21 mar 13:01