matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązywanie równań
Adrian:
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać ? 6*36
x
−
2
=1
1
5
x
−
1
=(
)
6
−
x
5
20 mar 21:15
Janek191:
1
36
x −2
=
6
(6
2
)
x −2
= 6
−1
6
2 x − 4
= 6
−1
2 x − 4 = − 1 2 x = 3 x = 1,5 =====
20 mar 21:26
Janek191:
5
x −1
= ( 5
−1
)
6 − x
5
x −1
= 5
− 6 + x
Dokończ
20 mar 21:27
tss:
6*(6
2
)
x−2
=6
0
6
(1+2(x−2))
=6
0
//log
6
() 1+2(x−2)=0 1+2x−4=0
3
x=
2
20 mar 21:29