kwadratowa
5-latek : Zadanie :
Wyznacz funkcje kwadratowa jeśli f(1)=f(3)=0 przy czym funkcja ta osiąga wartość najmniejsza
rowna (−2)
Z warunków zadania mamy ze x=1 i x=3 to miejsca zerowe tej funkcji
również q=−2
Myslalem nad postacia iloczynowa ale chyba zrobie to inaczej
Wiadomo ze będzie parabola raminami w gore wiec a>0
Z warunków zadania mam ze xw=p= 2 i q=−2
Wiec będziemy mogli wykorzystać postac kanoniczna
f(x)= (x−2)2−2
Mysle ze powinno być dobrze
20 mar 21:03
bezendu: Ale wstawiaj w jednym wątku zadania, dopóki nie będzie 100000 postów w nim

A tak milion postów na forum

łatwiej będzie Ci szukać potem. Otaguj sobie jakoś
np #funkcja#kwadratowa#poczatki#
20 mar 21:07
ZKS:
Dlaczego założyłeś, że a = 1?
20 mar 21:07
5-latek : Czesc
ZKS 
Tutaj nie mam jakiegoś innego punktu nalezacego do tej paraboli wiec przyjalem a=1
czy to jest duzy blad ?
20 mar 21:11
zef: Od a zależy jak bardzo ramiona będą rozszerzone
20 mar 21:11
5-latek : jednak jest blad dlatego ze teraz zajrzałem do odpowiedzi i jest a=2
20 mar 21:13
5-latek : no i kicha w takim razie
20 mar 21:14
ZKS:
Witaj
5−latek.

Bardzo duży, ponieważ masz podać wzór funkcji kwadratowej, ale mogę powiedzieć, że
obrałeś bardzo ładny sposób.

Mogę się dowiedzieć jak obliczyłeś x
w?
20 mar 21:15
ZKS:
Powinieneś zapisać tak.
f(x) = a(x − 2)
2 − 2
Teraz wykorzystaj to, że f(1) = f(3) = 0 i obliczysz szybko a.
20 mar 21:16
20 mar 21:17
ZKS:
Super.
20 mar 21:18
5-latek : y=a(x−2)2−2
0= a(−1)2−2
a−2= 0 to a=2
20 mar 21:20
ZKS:
Git.
20 mar 21:21
5-latek : dziekuje CI bardzo

Niby wydalo się proste a jednak nie było
20 mar 21:22
ZKS:
Proszę bardzo.

Dobrze sobie poradziłeś tylko chciałeś za bardzo sobie uprościć.
20 mar 21:25