matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Adam:
Lim n→+
∞
4
√
√
n
2
+n
−
√
n
2
−7n
Jeśli słabo widać to pod pierwiastkiem 4−tego stopnia są dwa wyrażenia pod pierwiastkiem drugiego stopnia
20 mar 20:50
Janek191:
n
2
+n − (n
2
− 7n)
b
n
=
√
n
2
+ n
−
√
n
2
− 7 n
=
=
√
n
2
+ n
+
√
n
2
− 7
8 n
8
=
=
√
n
2
+ n
+
√
n
2
− 7
√
1 +
1
n
+
√
1 −
7
n
2
więc
8
lim b
n
=
= 4
2
n→
∞
więc lim a
n
=
4
√
4
=
√
2
n→
∞
20 mar 20:57
Janek191:
?
20 mar 21:49
Adam:
Dziękuje, wszystko się zgadza
21 mar 13:34
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick