Funkcja kwadratowa
Aga: Prosta o rownaniu x=3 jest osia symetrii wykresu funkccji f (×)=ax2+bx+ 14.wykres ten ma z
prosta y=−4ma jedrn punkt wspolny.dla jakichargumentow funkcja przymuje wartosci dodatnie.
20 mar 20:13
zef: x=3=p
y=−4=q
Teraz może wiesz co dalej ?
20 mar 20:14
zef: Kolejna wskazówka o tym że c=14
więc przecięcie z osią y jest w punkcie (0,14)
Połącz obie wskazówki i możesz wywnioskować jak skierowane są ramiona
20 mar 20:18
bodo:
f(x)=2x2−12x+14
20 mar 20:21
Aga: A skadd ten wzor ktos pomoze?
20 mar 21:16
Mila:

f (×)=ax
2+bx+ 14
x=3 jest osią symetrii wykresu⇔
x
w=3
Prosta y=−4 ma dokładnie jeden punkt wspólny z wykresem ( czyli w wierzchołku)⇔
f(3)=−4⇔
Postać kanoniczna :
f(x)=a*(x−3)
2−4
f(0)=a*0+b*0+14=14
f(0)=a*(0−3)
2−4=14
9a=18
a=2
f(x)=2*(x−3)
2−4 ⇔f(x)=2*(x
2−6x+9)−4
f(x)=2x
2−12x+18−4
f(x)=2x
2−12x+14
20 mar 22:26