rozwiąż równanie.
xyz: rozwiąż równanie.
|x| + |x + 2| = 8
nie za bardzo wiem jak dojść do rozwiązania
20 mar 19:47
Janek191:
x = 3 lub x = − 5
20 mar 19:49
xyz: ale jak do tego dojść?
20 mar 19:54
Janek191:
Ja odgadłem
20 mar 19:56
xyz: no ale mi chodzi o jakieś takie dokładniejsze rozwiązania
20 mar 19:57
bodo:
20 mar 19:59
Janek191:
− 2 0
1) x < − 2
I x I = − x
I x + 2 I = − x − 2
Mamy równanie
− x − x − 2 = 8
−2 x − 2 = 8
− 2 x = 10
x = −5
====
2) − 2 ≤ x < 0
I x I = − x
I x + 2 I = x + 2
Mamy równanie
− x + x + 2 = 8
2 = 8 − sprzeczność
3) x ≥ 0
I x I = x
I x + 2 I = x + 2
Mamy równanie
x + x + 2 = 8
2 x = 8 − 2
x = 3
====
20 mar 20:02
xyz: okeey, już rozumiem, dzięki ^^
20 mar 20:06