Geometria
Krystek: W rombie ABCD punkt A ma współrzędne (1,1), zaś środek jego symetrii ma współrzędne (3,3).
Wyznacz pozostałe wierzchołki rombu wiedząc, ze jego pole jest równe 8.
Wyznaczyłem równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt S:
y=−x +6
i równanie prostej zawierającej odcinek AS:
y=x
Punkt leżący na przeciwko punktu a to będzie C(5,5).
Długość odcinka |AC|=√32
Co dalej?
20 mar 19:37
Janek191:
P = 0,5 *I AC I*I BD I = 8
20 mar 19:41
Krystek: mógłbyś to rozwinąć bo nie za bardzo rozumiem
21 mar 19:27