Ostrosłup
pytajnik123:

Oblicz objętość ostrosłupa przedstawionego na rysunku.
Policzyłem pole podstawy(?) jako pole trójkąta ABC które wyszło mi 54 i teraz nie wiem jak
policzyć jego wysokość.
Proszę o pomoc.
20 mar 19:16
pytajnik123: up
20 mar 19:43
dero2005:
Napisz całe zadanie
20 mar 19:45
Janek191:
P
p = 0,5 *6
2 = 18
h = 12
Licz
20 mar 19:47
pytajnik123: Dokładnie tyle jest.
" Na rysunku przedstawiono siatkę ostrosłupa i jego wymiary. Oblicz jego objętość"
Zadanie z gimnazjum.
Wszystko jest dobrze przerysowane.
20 mar 19:47
pytajnik123: Wychodzi V=72, ale jak?

Jakieś wytłumaczenie?

Bo chyba źle na to patrzę.
20 mar 19:49
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| * 18* 12 = 72 [j3] |
| | 3 | | 3 | |
20 mar 19:51
pytajnik123:

Dobrze

Chodzi mi o to skąd wziąłeś, że wysokość to 12 a podstawa to ten trójkącik?
20 mar 19:54
Janek191:
Jako podstawę weź Δ prostokątny o przyprostokątnych długości 6.
20 mar 19:54
Janek191:
Sklej sobie i postaw to zobaczysz.

20 mar 19:55