80
pies: jak to rozwiazac :
a1*1−q51−q=4
a1*1−q101−q=132
a wiec ja tak zrobilem a1=4*1−q1−q5
i podstawiam :
4*1−q1−q5*1−q101−q=132 −−> da sie to jakos skrocic?
(tam powinoo byc q10 ale sie nie da zapisac)
20 mar 19:08
pies: ale syf sie zrobil przepraszam
20 mar 19:10
5-latek : napisz cale zadanie
20 mar 19:11
pies: suma 5 poczatkowych wyrazow ciagu jest rowna 4 a suma 10 poczatkowych jego wyrazow =132
20 mar 19:13
Janek191:
Ciąg geometryczny ?
S5 = 4
S10 = 132
20 mar 19:16
Janek191:
Dzielimy stronami
20 mar 19:19
5-latek : No i co z esuma się rowna tyle ?
20 mar 19:20
Janek191:
1 − q
10 = 33 − 33*q
5
q
10 − 33*q
5 + 32 = 0
q
5 = t
t
2 − 33 t + 32 = 0
( t − 32)*( t − 1) = 0
t = 32 lub t = 1
q
5 = 32 lub q
5 = 1
q = 2 lub q = 1
===============
a
1*31 = 4
20 mar 19:25
pies: no tyle to ja wiem (nie to ja grzecznie mowie )
bo to napisalem tyylko ze co mam podzielic jak to jest uklad rownan co przez co
20 mar 19:26
5-latek : Pewnie Janek191 należy obliczyć a1 i q i wyznaczyć ciag ale on tego nie napisał
20 mar 19:28
Janek191:
Dzielimy stronami II równanie przez I
20 mar 19:29
pies: nie chodzi o oblicznie czegos innego ale to tu nie wazne
20 mar 19:31
20 mar 19:31
pies: lol nie widze co zes podzielic jak
20 mar 19:33
Janek191:
a
1 się skróci i 1 − q się skróci i zostanie
20 mar 19:36
pies: acha thx
20 mar 19:40
Mila:
Jeżeli sprawia Ci trudność dzielenie stronami to możesz zrobić tak:
| | 1−q5 | | 1−q | |
a1* |
| =4 /* |
| |
| | 1−q | | 1−q5 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1−q | |
a1=4* |
| podstawiamy do drugiego |
| | 1−q5 | |
| | 1−q | | 1−q10 | |
4* |
| * |
| =132⇔ po uproszczeniu przez (1−q) |
| | 1−q5 | | 1−q | |
dalej rozumiesz?
20 mar 23:02
pies: nie nie ja wiem ...:( dzieki
20 mar 23:07
pies: acha dobranoc
20 mar 23:08
Mila:
Dobranoc Piesku.
20 mar 23:18