Wyznacz zbiór funkcji
Ela: mam taką funkcję
f(x)=22x−2x+3+18 i wyznaczyć jej zbiór.
zapisałam sobie w taki sposób
22x−2x*23+18
2x=t
2t2−8t=18=0
dobrze pamiętam że można to tak zapisać?
i dalej mam policzyć delte x1 x2 i gotowe?
20 mar 19:02
ICSP: Gdzie założenie do t ?
20 mar 19:03
ICSP: Również równanie po podstawieniu jest złe.
20 mar 19:06
Ela: trzeba jakieś założenie? pamiętam tylko że jakoś w taki sposób rozwiązywaliśmy to dawno dawno
temu w szkole
powinno być
t2+8t+18? tam się pomyliłam i zamiast +18 wstawiłam =18
20 mar 19:11
5-latek : Wartosci funkcji wykładniczej sa dodatnie
20 mar 19:12
Ela: znowu źle przepisałam
t2−8t+18
20 mar 19:14
ICSP: t = 2x , t > 0
Czyli szukasz zbioru wartości funkci
f(t) = t2 − 8t + 18
na przedziale (0, ∞)
20 mar 19:14
Ela: ale jak liczę taką funkcję to i tak nic mi nie wychodzi
20 mar 19:14
Ela: a ok
20 mar 19:14