całki
kodi: Witam,czy jest ktoś,kto chciałby mi pomóc w rozwiązaniu całki?

∫ t
√0,2t2 +4 dt
20 mar 18:14
ICSP: Podstawienie x = 0,2t2 + 4
20 mar 18:15
kodi: czy końcowy wynik to 53 (0,2t2 +4) 32 +C?
20 mar 18:22
ICSP: zróżniczkuj wynik i sprawdź.
20 mar 18:23
zef: Czyli całkowanie to odwrotna czynność do liczenia pochodnej ?
20 mar 18:30
20 mar 18:31
kodi: nie jestem w tym za dobry,czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć normalnie?
20 mar 18:31
Jerzy:
Tak
20 mar 18:31
Jerzy:
Rozwiązać całkę to znależć funkcje, których pochodna jest funkcją podcałkową
20 mar 18:36
ICSP: Czyli jeżeli chcesz sprawdzić czy dobrze policzyłeś dana całkę wystarczy wyznaczyć pochodną
wyniku.
20 mar 18:39
kodi: ok,to już szybciej wiedziałem
20 mar 18:43
zef: Czyli ma dobry wynik ?
20 mar 18:45
ICSP: dobry.
20 mar 18:49
zef: [5/3(0,2t
2+4)
3/2]'
3/2*5/3(0,2t
2+4)(0,4t)
15/6(0,08t
3+1,6t)
hmm, no mi coś takiego wyszło

Co jest nie tak ?
20 mar 18:54
zef: Tam nawias oczywiście pod pierwiastkiem
20 mar 18:55
ICSP: | | 5 | | 3 | | 5 | |
[ |
| (0,2t2 + 4)3/2]' = |
| * |
| * (0,2t2 + 4)1/2 * 0,4t = |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 3 * 5 * 4t | |
= |
| √0,2t2 + 4 = |
| | 2 * 3 * 10 | |
= t
√0,2t2 +4
20 mar 19:01
zef: Dziękuję
20 mar 19:08