Jak przekształcić wykres g(x) = f(-x)
Tom: Jak przekształcić wykres g(x) = f(−x)
Narysowałem wykres f f(x) i muszę narysować g(x) = f(−x) jak go przekształcić?
20 mar 18:09
zef: Symetria względem osi Y
20 mar 18:10
Tom: Czyli jak mam x = −4 y = 2 to po prostu punkt wstawić w x= −4 i y = −2 ?
20 mar 18:14
5-latek :

Zobacz rysunek
20 mar 18:16
zef: z punktu −4,2 po tym przekształceniu będzie punkt 4,2
20 mar 18:17
Tom: Czyli zamienić wszystkie x na przeciwne znaki ?
20 mar 18:17
zef: Tak
20 mar 18:17
Tom: Dziękuję bardzo!

Miłego wieczoru
20 mar 18:18