matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W ćwiartkę okręgu wpisano prostokąt ...
Kyrtap:
W ćwiartkę okręgu wpisano prostokąt tak, jak na rysunku. Oblicz pole zakreskowanego obszaru, jeżeli |OB| = |BC| = 5 .
20 mar 17:57
Wiem:
Po prostu widzisz:
πr
2
30
−
πr
2
−5
√
r
2
−5
2
∧ r=10
4
360
Policz sobie
21 mar 17:20
o rany julek:
Nie tak po prostu:
πr
2
1
Rzeczywiście P=
−
πr
2
−
0,5*5*rsin60
o
4
12
Ostatni wyraz tej sumy 2 razy większy!
22 mar 09:37