funkcja kwadratowa zadanie na przestraszenie ucznia
notmat: Osiedlowa piekarnia wypiekała na początku 100 bochenków chleba dziennie. Oszacowano, że dzienny
zysk piekarni przy wypieku n bochenków chleba dzinnie w przybliżeniu można wyrazić za pomocą
funkcji f(n)=20n−0,025n2−30.
Po tyg. zwiększono dzienny wypiek do 200 bochenków chleba dziennie. Popyt na pieczywo wzrastał
i zdecydowano o dalszym zwiększaniu dziennej produkcji.
a) Wypiek ilu bochenków chleba dziennie przyniesie największy dochód?
b) przy jakim dziennym wypieku chleba działalność piekarni będzie nieopłacalna?
20 mar 17:46
olekturbo: Czemu na przestraszenie ucznia?
20 mar 17:51
olekturbo: a) p = 400
20 mar 17:55
olekturbo: 0,05n
2−40n+60 > 0
Δ = 1600 − 12 = 1588
√Δ ~ 39,8
dla n > n
x
dla n > 798
20 mar 18:00
notmat: Dziękuję !
20 mar 18:03