matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
mat
Merrrka:
1−x
2
−10xy−25y
2
a) stosując wzory skróconego nożenia rozlóż na czynniki b) oblicz wyrażenie dla x=(
4
√
16
−3)
−
1 oraz y= (5
√
5
)
−
2/3
20 mar 17:19
Janek191:
1 − ( x +5 y)
2
= ( 1 − x − 5 y)*( 1 + x + 5 y)
20 mar 17:25