matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartosc parametru
Paweł:
m−1
Dla jakiej wartosci parametru m proste 3x − y + 4 = 0, y =
x + 2 sa rownolegle?
2
a.1 b.
1
3
c.7
20 mar 16:55
Janek191:
3 x − y + 4 = 0
m −1
x − y + 2 = 0
2
Musi być
m −1
= 3 ⇒ m = 7
2
20 mar 16:58
Aga1.:
Pierwszą prostą można zapisać y=3x+4 a
1
=3
m−1
współczynnik drugiej prostej a
2
=
2
Warunek równoległości a
1
=a
2
rozwiąż równanie
m−1
=3
2
20 mar 16:59