Prawdopodobieństwo
Krzysztof: Ile jest liczb trzycyfrowych , w których cyfra 3 występuje tylko raz ?
Ja to robie tak:
1 liczba− może być {1,2,3,4,5,6,7,8,9} (0 nie może być)
2 liczba− {0,1,2,4,5,6,7,8,9} (3 nie może być)
3 liczba− {0,1,2,4,5,6,7,8,9} (3 nie może być)
Czyli: 9*9*9 = 729 liczb
W odp. jest 225 i nie wiem co robię źle ?
20 mar 16:45
===:
a dlaczego niby cyfra 3 ma występować wyłącznie na miejscu setek ?
20 mar 16:50
Krzysztof: Czyli 3 przypadki ?
20 mar 16:54
Aga1.: Musisz podzielić na dwie części
1) 3xx liczb z trójką na początku jest 9*9=81
2) x3x lub xx3
na pierwszym miejscu nie może być 3 ani 0
8*9*2=
81+144=225
20 mar 16:54
Janek191:
3 xy , x3y , xy 3
9*9 + 8*9 + 8*9 = 81 + 2*72 = 81 + 144 = 225
20 mar 16:56
Krzysztof: aaa , czyli tej 3 się nie mnoży.
20 mar 16:57
Krzysztof: Git, rozumiem. Podziekował
20 mar 16:58