Okrąg
Ewelonka: Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m , dla których prosta o rownianiu y=3x+2m−1 ma z
okręgiem o równaniu x
2+4x+y
2+12y=9 dokładnie dwa punkty wspólne .
| | 1 | |
Obliczyłam środek okregu S (−2,−6) , r= 3 ... wiem , że na pewno jednym m jest m= |
| ... |
| | 2 | |
resztę m obliczyć z odległości od środka szukanych punktów jako mniejsze od długości promienia
?
20 mar 16:34
Aga1.: r≠3
20 mar 16:42
5-latek : Witaj [P[Aga1]
20 mar 16:45
===:
... no właśnie ... trzeba znać wzory skróconego mnożenia albo też "wzory dla małpy" dotyczące
okręgu
20 mar 16:46
Adam: R=7
20 mar 16:46
Ewelonka: Mój wieeeeelki błąd ... czasem się zdarza .. dziękuję za zwrócenie uwagi i przemiłe wytykanie
braku wiedzy
20 mar 16:53
Ewelonka: Mój wieeeeelki błąd ... czasem się zdarza .. dziękuję za zwrócenie uwagi i przemiłe wytykanie
braku wiedzy
20 mar 16:54
Ewelonka: Jak dokończyć to zadanie ?
20 mar 17:01
Ewelonka: Odległość od środka do prostej , już wiem .
20 mar 17:13
5-latek :
20 mar 17:15
5-latek : Można tez zrobić inaczej to zadanie ale chyba będzie wtedy więcej liczenia
Wstawic ze y do równania okręgu równanie prostej i wtedy Δ>0
20 mar 17:18