matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wymierna
Marta:
Proszę o pomoc nie mam pojęcia jak to obliczyć, doprowadziłam do postaci
2
2
1−
< 1−
x
x−1
i nie wiem jak to dalej policzyć... powinno wyjść x∊(0;1)
20 mar 16:29
kujonka:
A z mianownikiem co mozesz zrobic?
20 mar 16:34
Janek191:
Odejmujemy jedynki
2
2
−
< −
/ *(−1)
x
x −1
2
2
>
x
x −1
2
2
−
> 0
x
x −1
2*(x −1) − 2 x
> 0
x*(x −1)
−2
> 0
x*(x − 1)
x*(x − 1) < 0 x
1
= 0 x
2
= 1 i a = 1 > 0 więc x ∊ (0, 1) ==========
20 mar 16:35
Marta:
a faktycznie! dzięki
20 mar 16:40
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick