Oblicz a1 i q mając a3=4 i a5= 1
nIceK.: Trzeba obliczyć a1 i q mając dane:
a3 = 4
a5 = 1
Jak obliczyłem to ja wyszło mi,że q=2 i a1=1 ,ale chciałbym się upewnić czy jest to dobrze. bo
a1 = 1
a2 = 2
a3 = 4
a4 = ? (? 8 ?)
a5 = 1 (?) możliwe jest takie rozwiązanie ? te liczby nie powinny rosnąć ?
Jeżeli zrobiłem gdzieś błąd to proszę o jakieś szybkie rozwiązanie i podpowiedz jak to
obliczyliście.
20 mar 16:09
Janek191:
| a5 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = q2 ⇒ |
| = q2 ⇒ q = − |
| lub q = |
| |
| a3 | | 4 | | 2 | | 2 | |
20 mar 16:12
5-latek : | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| =q2 to q= |
| lub q=− |
| |
| 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
20 mar 16:13
5-latek : Jest podpowiedz i co ?
20 mar 16:29
nIceK.: To mam pytanie jeszcze.
Nadal to będzie wyglądać tak ?
a
1 = 1
a
2 = 2
a
3 = 4
a
4= 8
a
5 = 1

to nie powinno rosnąć z każdą liczbą ?
20 mar 16:32
5-latek : Jeśli masz q≠1 to jakim cudem a1=a5=1 ?
Np. a3=a1*q2 to a1= .....
20 mar 16:35
nIceK.: Ja już nic nie wiem... Jedno zadanie, a wkurw na cały dzień...
20 mar 16:47
5-latek : Przeciez to zadanie na pare minut
Nie wyrażaj się tak brzydko na forum
Trzeba to zrozumieć dobrze
| | 1 | | 1 | |
Wyszlo ze q= |
| lub q=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
jest wzor na ogolny wyraz ciągu geometrycznego
a
n= a
1*q
n−1
to a
3= a
1*q{3−1}= a
1*q
2 tak ?
| | 1 | |
masz podane a3= 4 i q= |
| |
| | 2 | |
Liczymy
a
1= 16
| | 1 | |
a3= a2*q= 8* |
| = 4 czyli jest ok |
| | 2 | |
MUsisz tutaj zauwazyc ze przy ujemnynm iloarazie będziesz miał na przemian wyrazy ujemne i
dodatnie
bo (+)*(−)=(−)
(−)*(−)=(=)
teraz liczymy a
1
| | a3 | |
Wezmy tez a3= a1*q to a1= |
| = 16 tez ale teraz |
| | (−1/2)2 | |
a
2= a
1*q= 16*(−0,5)=−8
a
3= a
2*q= (−8)*(−05)=4 zgadza się
teraz dalej
a
4= a
3*q= 4*(−0,5)=−2
a
5= a
4*q= (−2)*(−0,5)=1
zgadza się
Wiecej czasu wyszklo na tłumaczenie niż na rozwiązanie zadania
20 mar 17:05
5-latek : Zauwaz tez ze jeśli by tak było tak jak napisales ze a1= 1 i a5=1 to ciag bylby staly
20 mar 17:07
nIceK.: Dzięki za pomoc w końcu zrozumiałem. Sora za moje uniesienie.
20 mar 17:45
5-latek : Na zdrowie
20 mar 17:49