równanie
klaraxx: rozwiąż równanie:
cos 2x + sin 2x= 2
Godzinę się mecze, stosuje wzory na podwojony kąt i nie wychodzi mi

proszę o pomoc..
20 mar 16:07
klaraxx: Ktoś coś?
20 mar 16:26
Janek191:
cos 2 x =
sin 2 x =
2 = 2*(sin2 x+ cos2 x) =2 sin2 x +2 cos2 x
20 mar 16:29
5-latek : No to już ma Pani profesor odpowiedz .
Ktoś coś
20 mar 16:32
tss:
max(sin(α)+cos(α))=√2
20 mar 16:32
klaraxx: Janek, tak właśnie robię, ale utykam cały czas, nie mogę niczego wyciągnąć przed nawias ani
doliczyć

rozwiązałbyś do końca?
20 mar 16:35
tss:
rozwiązanie to x∊{Φ}
20 mar 16:48
ICSP: cos(2x) = 1 + (sinx −cosx)2
Równość może zajśc tylko gdy
cos2x = 1 i sinx − cosx = 0
Równanie jest sprzeczne.
20 mar 16:50
Janek191:
20 mar 16:51
tss:
sin(2x)+cos(2x)=2 //()2
sin2(2x)+2sin(2x)cos(2x)+cos2(2x)=4
2sin(2x)cos(2x)=3
sin(4x)=3>1 ⇒x∊{Φ}
20 mar 16:54
klaraxx: mhm...ech a ja liczyłam...próbowałam grupować...Wy widzicie od razu że to sprzeczność?
20 mar 16:58
klaraxx: tss, możemy podnieść do kwadratu nie znając znaku lewej strony?
20 mar 16:59
tss: Oczywiście, że nie. Tylko dla założenia L>0
20 mar 17:06
ida: Ok, a czy do tej sprzeczności daloby sie dojsc o prostu licząc i próbując rozwiązać ten
przykład z wzorów trygonometeycznych?
20 mar 17:11
ida: (Tu klaraxxx z telefonu )
20 mar 17:11
ida: Ale dobra,juz wszystko wiem

dziękuję za pomoc
20 mar 17:22