Pochodne funkcji (monotoniczność)
Uneur: Wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f, jeśli
f(x)=100x/(x2−4)
Obliczyłem:
Df=R−{−2,2}
f'(x)=[(100x)'*(x2−4)−(x2−4)'*100x]/[(x2−4)2]=[100x2−400−200x2]/[(x2−
4)2]=[−100x2−400]/[(x2−4)2]
Nie wiem jak wyznaczyć miejsca zerowe, bo nauczyciel mówił żeby lepiej nie rozbijać mianownika
przy obliczaniu funkcji z ułamków (więc nie wyjdzie funkcja kwadratowa), a co za tym idzie nie
potrafię zrobić rysunku pomocniczego, by określić monotoniczność i określić dziedziny Df'.
Pomoże ktoś w dalszych obliczeniach?
20 mar 15:09
Jerzy:
interesuje Cię jedynie znak trójmianu: −100x2 − 400 , bo mianownik jest zawsze dodatni
20 mar 15:11
Uneur: Ale dajmy na to że x=2, wtedy całość się zeruje (to samo dla x=−2), więc musi istnieć
dziedzina.Tylko czy z czegoś jeszcze się składa?
20 mar 15:18
Janek191:
więc
| | 100(x2 − 4) − 100x*( 2 x) | | 100x2 − 400 − 200 x2 | |
f '(x) = |
| = |
| = |
| | (x2 − 4)2 | | (x2 −4)2 | |
| | − 100 x2 − 400 | |
= |
| < 0 dla x ∊ ℛ \{ − 2, 2} |
| | (x2 −4)2 | |
Funkcja f maleje w : ( −
∞, − 2) , ( − 2, 2), ( 2 , +
∞)
20 mar 15:19