granice funkcji
gf:
Jak to rozwiązać? Po podstawieniu wychodzi symbol nieoznaczony. Wyciąganie przed nawias nic mi
nie dało, bo wyszedł zły wynik.
20 mar 15:03
Jerzy:
a próbowałeś rozłożyć licznik na czynniki ?
20 mar 15:04
gf: Teraz zauważyłem, że w mianowniku moge wyciągnąć 5 co da mi możliwość skorzystania ze wzoru
a2−b2. Co do licznika, to nie bardzo wiem jak to rozłożyć. Delte mam pliczyć?
20 mar 15:08
Janek191:
| | 1 | |
3 x2 − 5 x − 2 = 3*( x + |
| )*( x − 2) = ( 3 x + 1)*(x − 2) |
| | 3 | |
bo
Δ = 25 − 4*3*(−2) = 25 + 24 = 49
√Δ = 7
| | 5 − 7 | | 1 | | 5 + 7 | |
x1 = |
| = − |
| x2 = |
| = 2 |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
5 x
2 − 20 = 5*( x
2 − 4) = 5*( x −2)*(x + 2)
zatem
zatem
| | 3*2 + 1 | | 7 | |
lim f(x) = |
| = |
| |
| | 5*(2 + 2) | | 20 | |
x→2
20 mar 15:08
gf: A ten? podobny przykład:
| | 2x3+250 | | 2(x3+125) | |
lim to −5 |
| = lim to −5 |
| = lim to −5 |
| | x2+4x−5 | | x2+4x−5 | |
| | 2(x+5)(x2−5x+25) | | 2(x2−5x+25) | |
|
| = lim to −5 |
| |
| | (x+5)(x−1) | | x−1 | |
Musiałem gdzieś popełnić po drodze błąd, bo to nie ma sensu. Jak zrobić to poprawnie?
20 mar 15:30
gf: Dobra, źle po prostu w pamięci tą 5−tką obracałem podczas ostateczniego obliczania. Wyszło −25
20 mar 15:35
Janek191:
x
3 + 125 = x
3 + 5
3 = ( x + 5)*(x
2 − 5 x + 25)
| | 2*( x2 − 5 x + 25) | |
f(x) = |
| |
| | x −1 | |
więc
x→ −5
20 mar 15:40
gf: Jak zabrać się do takiego przykładu?
20 mar 16:07
Janek191:
lim f(x) = 1
x→
∞
| | 1 | |
oraz lim f(x) = 0 bo −1 < sin |
| < 1 |
| | x | |
x →0
20 mar 16:17
gf: Nie bardzo rozumiem. Nie da się tego zrobić jakimś innym sposobem?
//z innej beczki. Mógłby ktoś na szybko sprawdzić, czy dobrze wyszło? Wolframem nie wiem jak
sprawdzić ciągłość.
http://prntscr.com/ahnhdw
20 mar 16:28